Aloittelija: Näin valitset itsellesi sopivan melan

Oikean melan valinta on lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin oikean laudan valitseminen. Oikea mela on sopivan kevyt käyttää vaikka koko päivän melonnassa, ja kestää tarvittaessa lasten rantaleikit tai koskimelonnan iskut.

Listasimme tähän tärkeimpiä seikkoja jotka kannattaa ottaa huomioon ensimmäistä melaa valitessa:

Materiaali

Melojen valmistusmateriaaleja on useita, ja eri materiaalit vaikuttavat hinnan lisäksi myös melan painoon ja kestävyyteen. Riippuen melan käyttötarkoituksesta, voidaan valita erilaisia yhdistelmiä; esimerkiksi koskimelassa varsi voi olla hiilikuitua joka tekee siitä kevyen ja lapa on nylonia joka kestää hyvin iskuja.

Lasikuitu:

Käytetään varressa ja lavassa. Lasikuitu on jäykkää, kevyttä ja tarjoaa hyvää suorituskykyä järkevään hintaan.

Puu: 

Puinen mela on  suhteellisen kevyt, uusiutuvasta materiaalista valmistettu ja on myös kylmällä säällä lämpimämpi pitää kiinni kuin muut materiaalit. Puuta saatetaan käyttää myös esimerkiksi pelkän lavan valmistamiseen. Puiset melat ovat myös kauniin näköisiä ja ovat erinomainen lahja innokkaalle SUP-lautailijalle! Puista melaa valitessa kannattaa valita oikea pituus tarkasti, ne eivät useimmiten ole säädettäviä.

Hiilikuitu:

Kevyin ja vahvin materiaali. Hiilikuitumela on kevyt meloa pitkiäkin matkoja, ja käytännössä kaikki kisamelat ovat täyttä hiilikuitua. Jos aiot olla vesillä paljon, on hiilikuitumela jokaisen euron arvoinen investointi! Se takaa mukavat ja pitkät melontalenkit keveydellään.

Alumiini:

Edullinen valinta ja todella kestävä. Alumiinimelat ovat äärimmäisen kestäviä, ja soveltuvat monipuoliseen käyttöön. Siinä missä alumiini jää painon puolesta muiden materiaalien varjoon, nousee se voittajaksi pomminvarmalla kestävyydellään ja edullisella hinnalla.

Muovi:

Muovia käytetään useimmiten melan kahvassa ja lavassa. Muovi kestää erinomaisesti iskuja ja on edullinen valmistusmateriaali.

Pituus

Melan pituus on yksi tärkeimmistä seikoista melaa valittaessa. Jos mela on liian pitkä, väsyvät kädet meloessa helposti. Liian lyhyt mela taas rasittaa selkää, kun meloessa joutuu kurottamaan pidemmälle tehokkaan vedon aikaansaamiseksi.

Mikä on hyvä pituus?

Sopiva pituus on aina käyttäjäkohtainen. Erimoverin vuokrapisteillä ohjeistamme valitsemaan melan pituuden näin:

  1. Pidä mela kroppasi edessä, lapa maassa varpaiden edessä.
  2. Ojenna oikea kätesi rennosti suoraksi ylöspäin. Älä kurota!
  3. Melan kahvan tulisi olla kämmenen alareunan kohdalla (ranteen ja kämmenen taitteessa).

HUOM! Kuvan mallilla kävi pikku lipsahdus, ja lapa jäi väärin päin. Pituus on kuitenkin vasemmassa kuvassa oikein! :)

Tämä on hyvä pituus josta voi lähteä liikkeelle. Sopiva melan pituus riippuu myös siitä, mitä aiot melalla tehdä: hieman pidempi mela pitkille matkoille ja lyhyt mela surffaukseen.

Säädettävät melat:

Säädettävä mela on paras valinta jos melaa käyttää useampi erikokoinen henkilö, tai aiot käyttää yhtä melaa moneen eri käyttötarkoitukseen.

Säädettävä mela on siis paras valinta mökille ja koko perheelle. Melassa on lukitussysteemi jolla voit valita itsellesi sopivan pituuden helposti. Säädettävä mela on hieman painavampi kuin vastaava kiinteämittainen mela.

Kiinteämittaiset melat:

Useimmat kiinteämittaiset melat toimitetaan todella pitkinä. Näin ne antavat mahdollisuuden katkaista melan oikean pituiseksi. Melana katkaiseminen ja säätäminen oikean mittaiseksi on helppoa, mutta kokemattoman kannattaa pyytää apua kokeneemmilta melojilta. Huom! katkaise melasta aina mieluummin liian vähän ensiksi kuin liian paljon. 

Lapa

Meloihin on saatavilla erikokoisia lapoja. Iso lapa toimii isommalle ja voimakkaalle melojalle, kun taas pienempi lapa pienemmälle ja hennommalle melojalle. Pieni lapa on kevyempi meloa pitkiä matkoja, kun taas isolla lavalla on helppo saada nopeasti paljon voimaa vetoon. Siitä syytä esimerkiksi SUP-surffauksessa suositaan isoa lapaa jotta aallon kiinni saamiseen tarvittavaan spurttiin saadaan paljon voimaa vetoihin. Kisamelojen lavan profiili taas on usein kapeampi ja pienempi. Tällaisella melalla on kevyt meloa pitkiäkin matkoja.

Useimmista meloista on saatavilla ”keskikokoinen” lapa, joka on varmin valinta aloittelijalle. Se toimii hyvin sekä pitkien matkojen melontaan että nopeampiin spurtteihin.

Minkä takia lapa on taivutettu?

Yleisin aloittelijan virhe on pitää melaa väärinpäin kädessä. Sen lisäksi että kahva on väärin päin kädessä (ja saattaa tuntua epämukavalta) on myös lapa väärin päin vedessä. Syy lavan taivutukseen on vedon tehokkuudessa. Suorana seisten taivutus saattaa tuntua epäloogiselta, mutta meloessa ja koko kroppaa käyttäessä taivutuksella saadaan koko vedon pituudelta eniten voimaa irti. Etenkin vedon loppuvaiheessa lavan taivutuskulma mahdollistaa veden työntämisen taaksepäin, sen sijaan että vettä nostaisi ylöspäin.


BONUSVINKIT:

Suosittelemme aina ottamaan parhaan mahdollisen käyttöösi sopivan melan. Se saattaa tuntua alkuun isoltakin investoinnilta, mutta tuo hymyn huulillesi joka kerta vesillä! Hyvää melaa ei tarvitse myöskään päivittää vaikka haluaisitkin hankkia jossain vaiheessa uuden laudan.

Meillä Supsterissa on myynnissä erinomaisia meloja kaikkiin käyttötarkoituksiin. Olemme testanneet meloja ympäri maailmaa eri olosuhteissa, joten jos sinulla herää vielä kysymyksiä, ota meihin yhteyttä. Takaamme että sinulle löytyy sopiva mela valikoimastamme!


Jaa