Aloittelija: Näin valitset ensimmäisen SUP-lautasi! 4 tärkeää kysymystä

SUP-lautojen markkinoilla on käynyt viime vuosina kuhina. Uusia merkkejä ja malleja syntyy jatkuvasti ja suurimpien valmistajien valikoimasta saattaa löytyä jopa 300 eri lautamallia ja -kokoa! Miten siis valitset itsellesi sopivan laudan? Listasimme sinulle 4 tärkeintä askelta ensimmäisen laudan valintaan:

1. Kova vai ilmatäytteinen?

Ilmatäytteisten lautojen saapuminen markkinoille toi SUP-lautailun yhä useammalle helposti lähestyttäväksi. Ison kovan laudan varastoiminen ja kuljetus vaatii enemmän suunnittelua ja järjestelyä kuin ilmatäytteisen laudan. Tässä tärkeimmät pointit kovan ja ilmatäytteisen laudan eroista:

 • Tärkein ero kovan ja ilmatäytteisen välillä: Ilmatäytteinen lauta on helppo varastoida ja kuljettaa. Lauta menee isoon kantoreppuun/kassiin, ja esimerkiksi Red Paddlen lautojen uusi valmistustekniikka on tuonut lautojen painot todella kevyiksi. Ilmatäytteinen lauta onkin varmin valinta jos asut kaupungissa eikä varastotilaa ole saatavila tai jos kuljetat lautaa pienellä autolla tai kantaen. Myös lentäen matkustaminen ilmatäytteisen laudan kanssa on huomattavasti helpompaa, eivätkä lentoyhtiöt peri isoja lisämaksuja pienestä kuljetusrepusta.

 

 • Jos tiedät että aiot pitää lautaa vain yhdessä paikassa jossa on varmasti sopiva säilytystila ja olet valmis tarvittaessa kuljettamaan lautaa kattotelineillä tai isolla autolla, kova lauta on sopiva valinta. Kovan laudan etuina on erittäin helppo käytettävyys ja ylläpito. Kovat laudat ovat  kestäviä ja niiden korjaus sujuu helposti myös itse tehtynä. 
2. Mihin käyttöön lauta tulee?

  Joogaa, kalastusta, pitkiä lenkkejä vai koko perheen yhteinen peruslauta? Lautamallia päättäessä kannattaa pohtia laudan käyttötarkoitusta. Vaikka monet laudoista soveltuvat hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin, kannattaa miettiä haetko lautaa lisäksi jotain tiettyä erityisominaisuutta. Esimerkiksi Joogalautojen kannesta on karsittu kaikki treenaamista häiritsevät kiinnikkeet pois, kun taas kalastuslautaan on pyritty mahduttamaan mahdollisimman monipuolisesti kiinnikepaikkoja erilaisille tarvikkeille.

   

  • Yleislaudat ovat helppokäyttöisiä ja vakaita. Ne kääntyvät helposti, sopivat monenkokoiselle melojalle ja niistä löyty kaikki tarpeellinen koko perheen käyttöä ajatellen.
  • Joogalaudat ovat leveitä ja vakaita. Kansi on suunniteltu muistuttamaan joogamattoa, ja siitä on karsittu kaikki ylimääräiset kiinnikkeet pois.
  • Retkilaudat ovat pitkiä ja kapeita, kulkevat meloessa helposti suoraan ja kantavat tarvittaessa isonkin määrän varusteita. Retkilaudat sopivat kaikentasoisille melojille, mutta ovat omiaan jo kokeneemman melojan retkikäytössä. Isommissa laudoissa on paljon kiinnikepaikkoja isolle varustemäärälle.
  • Kisalaudat ovat pitkiä ja kapeita. Ne on suunniteltu kovavauhtiseen melontaan ja vaativat melojalta hieman enemmän tasapainoa. Kisalaudat on tehty kevyiksi, ja ne ovat parhaimmillaan niin viikonloppukisailussa kavereiden kanssa kuin isoilla kilpa-areenoilla!
  • Kalastuslaudat ovat kalamiehen unelma. Kalastuslaudoissa on paljon kiinnityspaikkoja varusteille, ja ne ovat leveitä ja vakaita. Helppo ohjattavuus mahdollistaa sellaisten kalapaikkojen saavuttamisen mihin esimerkiksi veneellä ei ole mahdollista päästä. 
  • Lasten laudat ovat pienikokoisia ja erityisesti pieniä ja kevyitä melojia varten suunniteltuja. Pienen melojan on helpompi kääntää ja hallita pientä lautaa.
  • Surf-laudat ovat tehty aaltoihin. Kokeneempi SUP-lautailja joka haluaa päästä aaltoajon makuun löytää näistä malleista omansa. Isommat Surf-SUPit soveltuvat tarvittaessa myös muuhun melontaan, mutta ovat parhaimmillaan aalloissa.
  • Koskilaudat ovat ehkä erityisimpiä lautoja kaikista malleista. Ne ovat lyhyitä, leveitä ja paksuja. Evät ovat lyhyet helpon kääntyvyyden takaamiseksi ja kivien ylittämiseen koskissa. Nämä laudat on tehty koskien kuohuihin, ei pitkiin retkimelontoihin!

  3. Minkä kokoinen lauta?

   

  10’0”,8’2”,12’0 jne jne. Mitä ihmettä nuo numerot tarkoittavat? SUP-lautojen pituus mitataan jaloissa ja tuumissa. Esimerkiksi 10’8” tarkoittaa siis kymmentä jalkaa ja kahdeksaa tuumaa. Myös lautojen muut mitat ilmoitetaan yleensä tuumissa, ja tilavuus litroissa. Lisäksi lautojen mittojen yhteydessä ilmoitetaan usein melojan suosituspaino. HUOM! tämä on aina viitteellinen, ja taitava meloja voi huoletta ottaa tarvittaessa pienemmänkin laudan käyttöön!

  8´0” - 9'5”: tämän pituiset laudat on tarkoitettu kokeneille melojille esimerkiksi aaltoajoon, tai mallista riippuen lapsille. Jos olet normaalikokoinen aikuinen ja aloittelija, kannattaa ensimmäiseksi laudaksi valita isompi lauta.

  10’0"-10´6”: Tämän kokoluokan laudat ovat myydyimpiä aloittelijamalleja. Ne ovat vakaita, helppokäyttöisiä ja monipuolisia. Ne ovat hyviä lautoja jopa 100-kiloiselle melojalle, mutta soveltuvat erinomaisesti n. 50-85-kiloiselle melojalle.

  10’8” - 12'0”: Nämä laudat soveltuvat usein isommalle melojalle, eli aina n. 90-kilosta ylöspäin. Samoin jos suunnittelet lautaa käytettäväksi esim tandemina, kannattaa aloittaa tämän kokoluokan laudoista.

  12’0”-17’0”: Nämä laudat liukuvat kevyesti vedessä ja ovat omiaan pitkän matkan melontaan.

  Leveys: Pelkkä pituus ei ratkaise tässäkään. Laudan leveys lisää sen vakautta, ja aloittelijan kannattaa etsiä lautaa jonka leveys on vähintään 32” (tuumaa). Jos olet iso, 2 metrinen äijänjässikkä, ei lautaan välttämättä tarvita enää lisää pituutta: hae lautaa joka on vähintään esimerkiksi 34” leveä.

  Leveät (yli 32”) laudat ovat vakaita, mutta eivät välttämättä kovin nopeita. Kapeat (alle 32”) laudat ovat nopeita, mutta usein melko kiikkeriä, etenkin aloittelijalle.

   

  4. Miten materiaalit vaikuttavat hintaan?

  Hiilikuitua, Lasikuitua, PVC, puu.. Listaa voisi jatkaa pitkälle. Valmistusmateriaaleja ja valmistustekniikoita on useita ja etenkin kovissa laudoissa ne vaikuttavat paljon myös laudan hintaan ominaisuuksien lisäksi.

  • PVC: käytännössä kaikki ilmatäytteiset laudat valmistetaan PVC-muovista. Dropstitch-materiaalin ajatus on useimmissa merkeissä sama, mutta esimerkiksi Red PAddlen 2016 vuoden malleissa on käytetty täysin uutta valmistustekniikkaa. Voit lukea siitä lisää täältä-
  • Hiilikuitu: jäykin ja kevyin tällä hetkellä saatavilla olevista materiaaleista kovien lautojen valmistukseen. Kisalaudat ja kevyimmät surf-SUPit valmistetaan hiilikuidusta. Hiilikuitu on kuitenkin ohutta, eikä se kestä kovinkaan hyvin teräviä iskuja. Ison kovan laudan käsittely on varsinkin aloittelijalle usein vierasta, ja laudan kolhiminen on normaalia. tästä syystä hiilikuitu ei sovellu parhaiten aloittelijalle. (Usein se on myös huomattavasti kalliimpi valmistusmateriaali.)
  • Epoksi/Lasikuitu: Nämä valmistustavat ovat yleisimpiä kovien lautojen kohdalla. Epoksilaudat ovat kestäviä ja edullisempia. Näiden lautojen paino on jonkin verran esimerkiksi hiilikuitua korkeampi.
  • HUOM! Useilla lautavalmistajilla on monia erilaisia valmitustekniikoiden yhdistelmiä. Supsterin valikoimassa on pyritty kertomaan kaikki oleellinen tieto lautojen valmistustekniikasta, mutta valmistajien omilta sivuilta löytyy usein myös tarkempia tietoja. Jos et löydä etsimääsi kummastakaan, ota meihin yhteyttä, niin voimme selvittää sinulle asiaa lisää!

  BONUS: Varusteet

  Lautaa hankkiessa kannattaa samalla kertaa hankkia kaikki harrastamiseen tarvittavat varusteet. Tässä on listattuna tärkeimmät lisävarusteet lautasi kanssa:

  • Mela: Katso täältä aloittelijan opas ensimmäisen melan hankkimiseen!
  • Karkuremmi eli leash. Leashi on tärkein turvavälineesi vesillä liikkuessa! Tuulisella säällä kaatuessa lauta saattaa karata sekunneissa kauas, eikä sitä välttämättä saa uimalla enää kiinni. Muista siis AINA vesillä liikkuessa käyttää karkuremmiä! Karkuremmejä on useita eri kokoja ja malleja, väreistä puhumattakaan. SUP-lautailuun tarvitaan normaalia surffilautaa pidempi karkuremmi. Valmiiksi kierteillä varustettu remmi on kätevä ja se ei laahaa vedessä laudan perässä meloessa.
  • Kelluntaliivit: liivien käyttäminen on fiksua etenkin kylmällä tai tuulisella säällä, tai yksin meloessa. Suosittelemme kelluntaliivien käyttöä kaikille aloittelijoille kaikissa tilanteissa!
  • Sopivat vaatteet/märkäpuku: suppaillessa pitää olla varautunut laudalta tippumiseen ja vesien ollessa kylmät ei pelkkä kevyt tuulipuku ole sopiva varuste. Kuivapuku tai märkäpuku auttavat, kuivapuku on hyvä varuste esimerkiksi koskimelontaan ja märkäpuku taas sopii hyvin aaltoihin. SUP-lautailuun on saatavilla myös erityisesti suppailuun valmistettuja pukuja jotka ovat kuivapukua kevyempiä ja liikkuvampia. Ne eivät ole täysin vesitiiviitä, mutta pitävät sinut pienellä pulahduksella kuivana.

   


  Jaa